Tuesday, 15 May 2012

e-Belia Blog Contest

STICKY POST FOR BELIA-BELIA NEGARA
(POST INI AKAN MELEKAT DISINI SAMPAI HARI BELIA NEGARA TAHUN 2012)

Assalamualaikum semua....



Dah hampir kol 5 ptg dah heheh...yana masih lagi blog walking kat blog kawan-kawan heheh...
sambil-sambil blog walking yana terpandang satu entri mengenai e-Belia Blog Contest. Contest ini dianjurkan oleh vyrec.com dan penganjur lain seprti yang tertera pada banner dibawah....Jadi klu rakan-rakan blog, rakan-rakan belia yang terbaca entri ini teringin nak join.... Klik jer banner contest kat bawah nie tau...atau pun kat sidebar tu .


Tarikh Tamat Contest 18 November 2011

Tujuan Contest

Contest ini adalah bertujuan untuk mempromosikan sistem Pendaftaran Profil e-belia yang digunakan oleh Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia IPPBM. IPPBM merupakan sebuah pusat penyelidikan nasional, di bawah naungan Kementerian Belia dan Sukan, yang menjalankan kajian terhadap pelbagai aspek pembangunan belia dan kaitannya dengan perubahan yang berlaku diperingkat nasional, rantau dan antarabangsa.


Untuk mencapai matlamatnya, IPPBM akan melaksanakan pelbagai jenis program penyelidikan, menganjurkan persidangan, bengkel, syarahan dan seminar; menerbitkan Jurnal dan Monograf mengenai hasil penyelidikan serta mewujudkan program pendidikan dan latihan. Institut ini juga akan menyediakan kemudahan penyelidikan yang pelbagai, termasuklah sebagai sebuah pusat sumber dan data mengenai pembangunan belia.

IPPBM telah dilancarkan oleh Mantan Perdana Menteri Dato' Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi pada 15 Mei 2005 bersempena dengan Hari Belia Malaysia dan dikuatkuasakan di bawah Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia 2007.

Sistem E-Belia 

Sistem e-Belia merupakan satu portal pangkalan data yang mendaftarkan maklumat para belia yang berumur 18 hingga 40 tahun. Mereka yang telah mendaftar merupakan golongan yang terawal mendapat maklumat dari Kementerian Belia dan Sukan (KBS) mengenai makluman berkaitan peluang-peluang melanjutkan pelajaran di institusi dibawah Kementerian Belia dan Sukan.  Menerima jemputan untuk program-program KBS yang berdekatan dengan alamat rumah anda. Serta berpeluang mendapat maklumat berkaitan pembangunan ekonomi belia.

Tujuan E-Belia 

Tujuan e-Belia diwujudkan adalah untuk menilai dan mengkaji kehendak dan segala keperluan belia di Malaysia khususnya generasi Y. Dengan adanya sistem E-Belia ini pihak Kementerian Belia Dan Sukan Malaysia dapat mengenalpasti segala kekurangan yang perlu diperbaiki bagi memantapkan lagi pembangunan belia di Malaysia mengikut cita rasa belia masa kini.

Kepentingan E-Belia

Oleh yang demikian Sistem E-Belia ini adalah amat penting bagi membantu belia menyuarakan kehendak dan keperluan mereka melalui Pendaftaran Profil yang dijalankan seterusnya memudahkan pihak kerajaan untuk mengenalpasti dan mengkaji apa yang perlu disumbangkan kepada belia dan apa yang tidak perlu disumbangkan.

Paparan Portal Sistem E-Belia




Jadi ada tunggu lagi ramai-ramailah kita mendaftar sebagai ahli Sistem E-Belia



Belia Pemangkin Tranformasi Negara 



8 comments:

Post a Comment