Saturday, 31 December 2011

'SEGMEN AZAM 2012'

Assalamualaikum..w.b.t

Ok Pada tahun baru nie yana nak join Segmen nie....

Kalau kwn2 nak join jom klik banner kat bawah ye...



Azam Tahun Baru Yana ada 3 je...

Pertama, Nak dapat kan lesen motosikal
Kedua, Nak buat suprise untuk buah hati yana
Ketiga, Nak buat special Birthday Party untuk Ibu bapa yana...

Hope tak de aral melintang untuk yana capai azam tu semua heheheh...Amin

Ok tu je 

Wassalam...

"End Year Mega Giveaway"

Assalamualaikum...w.b.t

Ok sebelum tahun Baru yana nak join GA nie...

Kalau nak Join jom klik Banner kat bawah sebelum tamat...heheh

Hope yana sempat lah ye...




Wassalam

Selamat Menyambut Tahun Baru 2012

ASSALAMUALAIKUM...w.b.t

Apa khabar kawan2 hari ini...heheh....Hope semua sihat2 ye....

Masa yana g ke pasar tadi ...org tgh sibuk buat persiapan untuk menyambut Tahun Baru 2012 kat Esplanade Bintulu....Siap pasang khemah lagi untuk malam nie...hehehe...
Mesti banyak orang yang akan hadir kat citu mlm nie...
Malam nie yana tak kuar pun...sambut tahun baru kat umah je....malas...
Kalau keluar pun sesak sgt jln sebab org nak sambut tahun baru....
Lagipun bahaya gak....heheheh

Oh ye macam mane azam tahun baru dah lepas ke????

Yana ada yang dah lps dan ada yang belum lagi...heheh

Ihsan: Google

Kite ada 12 jam je lagi nak Menyambut Tahun Baru 2012...

Ihsan: Google


Jadi bersiap2 lah dengan bunga api dan mercun ye...heheheh


OK LAH YANA INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2012
BUAT SEMUA RAKAN2 BLOG YANG LAIN...
SEMOGA BERBAHAGIA SELALU YE PADA TAHUN BARU INI....
SEMOGA AZAM TAHUN 2011 SEMUA NYA TERLAKSANA...SEKARANG MERANCANG UNTUK AZAM TAHUN 2012 LAK...HEHEHEH

Selamat tinggal 2011...Selamat datang 2012


OK LAH ....

WASSALAM






Thursday, 29 December 2011

Buat Insan yang Bernama Kekasih...


Assalamualaikum..w.b.t.

Renungan2kan lah....Buat Insan yang bercinta dan dialam perkahwinan...

♥ Saya tak minta yg SOLEH ,sebab saya pun tak lah SOLEHAH sgt...
♥ Saya tak minta yg bergelar USTAZ, sebab saya lg jauh utk bergelar USTAZAH...♥ Nak minta yg KAYA, saya pun TAK KAYA, hanya sekadar apa yg ada...
♥ Nak minta yg HENSEM, saya tak la CANTIK sgt, sekadar hamba sesempurna kejadian yang ALLAH ciptakan...
♥ Nak minta yg BERPANGKAT, saya hanya seorg HAMBA...
♥ Cukuplah sekadar yg MEMAHAMI dan MENERIMA diri seadanya ..
.♥ Cukuplah yang ada AGAMA di hati dan mengamalkannya serta sama2 mencari jalan ke Syurga apabila bahtera di layar dan masjid di bina...
♥ Cukuplah yang sama2 saling MEMBANTU dlm susah dan senang mengharungi lautan dunia... ♥

=Petikan dari FB Realiti Alam Perkahwinan=

Wassalam....

Saturday, 24 December 2011

GIVEAWAY 1st cik violet

Assalamualaikum...w.b.t

Terima kasih buat Niena Sofea sbb tag yana untuk join GA nie...

Kalau kawan2 nak join Jom klik Banner kat bawah ye...


Yana nak tag:

Jom ramai2 kita join GA nie...

Wassalam

Friday, 23 December 2011

Segmen | Jom Terjah and Follow.

Assalamualaikum..w.b.t

Malam nie yana nak Join segmen nie....Komm join bersama yana...

kalau nak join klik banner kat bawah ye...



Ok azam tahum baru yana nak menimba pengalaman yang manis dalam hidup ini...

tak tahu lah manis tu mcm mane...yang penting ianya membahagiakan yana..

Yana nak ambik lesen motosikal...hope thn nie boleh ambik...

Nak buat suprise kat cik abg yana...tu pun kalau menjadi...

Nak buat birthday yang special utk Ayah n Mak yana...

Tu je azam yana thn nie...yang penting azam untuk berjaya dalam hidup dengan keredaan dari Allah S.W.T dan mendapat reda dari kedua ibubapa...

oklah itu je...jom terjah blog yana...dialu-alukan...

Boleh join sekali Bloglist Yana

Wassalam....


END YEAR MEGA GIVEAWAY 2011 by Cahaya Azyla

Assalamualaikum...w.b.t

Cantik tak banner kat bawah nie....Yana nak join contest die...

Jom join same2...



Yana nak tag:

Hope kawan2 sudilah join sama2 dgn yana...


Syarat yang terakhir yana perlu buat ialah Like n Follow sponsor


Senarai sponsor (ada 30 kesemuanya) :
 Imann Abdul Gallery
❤ Meimei Clothing

 Spreadthegreennot
 Magnifique Bonbons
❤ Inspirasi Qaisara Collection
❤ Mabrook E-Store
❤ Shazlyn Kawaii Shoppe
❤ Latest Design
❤ Fara Collections
❤ Butterfly's Garden Shop
❤ The Gorgeous Closet
❤ Macaroons Kak Yong
❤ OTH Shop
❤ Maniq ( Snood & Hijab )
❤ Marina Sulaiman
❤ Miss Lily Shop
❤ Apampolkadot.com
❤ Le Papillon Designs
❤ Modern Muslim Collection
❤ Nong Talhah Collections
❤ Books-2u
❤ Aida Rabbaniyin Online Gallery
❤ Coklatmanis2u
❤ Shawls House
❤ E-Shop @ Ladyburd
❤ Elhyatt Bizz Full
❤ Annakku Comel Collection
❤  Murah Saje
❤ Aumuni's Shop
❤ Awin Macarons

Wassalam...



Thursday, 22 December 2011

Hatiku Yang Risau...


Assalamualaikum...w.b.t

Malam td yana tak ada mood nak FB n Blog sbb yana risau ayah yan sakit balik...
Sebenar nya die baru je appointment dengan doktor pada pagi semalam...
sebab doktor sarankan ayah yana kena teropong perut untuk lihat luka2 kat dalam perut...
Doktor cakap mmg ada luka kecil kat dalam perut ayah yana...
Jadi sebelum kena teropong die kena puasa pada malam sebelum tu...
malam tadi die tiba2 hipo atau nama panjangnya 

hipoglisemia (kurang gula dalam darah)

Masa tu yana n family tak tahu yang ayah yana tu kurang gula...huhuhu

Jadi kite orang bawa je ke hospital....

Bila doktor buat medical check-up....Rupa2 nya ayah kurang gula...

Kurang gula dalam darah amat merbahaya...kalau lambat sedar boleh mengakibatkan strok...

Bila yana dengar macam tu yana rasa syukur ayah yana cepat dibawa ke hospital...

Sekarang nie ayah yana kena rehat banyak n family yana kena pasti kan yang ayah yana kena ada gula dalam darah nya...jadi kena check dan beli alat nie...

Ihsan Google: Accu-Check Active
Alat nie untuk check gula dalam darah kita...

Yana beli jenis mcm nie kat 


murah gak masa yana beli td harga promosi..lps tu sempat lg yana beli
 Mini Guardian First Aid Kit.

Ihsan google: First Aid Kit By Guardian
oklah sampai disini saje..

Hope ayah yana cepat sembuh...amin..

Wassalam...




Wednesday, 21 December 2011

'2nd Giveaway by Miss Kara'

Assalamualaikum...w.b.t


Jom join GA nie...Klik banner kat bawah kalu nak join....




Tarikh tutup: 26 Dec 2011


Senarai Pemenag akan diumumkan pada 28 Dec 2011

SEGMEN AKHIR TAHUN : AZAM BARU 2012

Assalamualaikum...w.b.t


Ok azam yana tahun baru nie yana nak buat tahun 2012 nie tahun yang paling manis buat yana...

Nak tahu manis tu macam mane yana lum tahu lagi heheheh....

Tahun baru ini yana nak perbaiki mana yang kurang semasa tahun 2011 nie...

Tahun 2011 nie yana lum dapat lg nak belajar memandu motosikal...diharap tahun 2012 yana dapat lah capai lesen memandu kelas B2 heheh...Lesen kelas D yana dah ada...heheh..

Selain tu tahun baru nie yana nak cuba buat surprise untuk buah hati yana tu pun kalau menjadi surprise tu nnt...insyallah kalau allah izinkan...

Lastly yana nak buat birthday untuk my mom n dad sesuatu yang special....seronok tau kalau tgk muka ayah n mak happy masa hari jadi die orang...

Ok tu aje azam yana tahun baru...tak leh byk sangat takut tak tercapai nnt...

ok Wassalam...

Yana nak tag:

Eiqa Azra


Kawan-kawan boleh sertai segmen ini dengan klik DISINI


Tuesday, 20 December 2011

'Contest I've Got Da Bez Blog By Wawa'

Assalamualaikum...w.b.t

Selamat malam semua...malam nie yana nak join contest lak...
Contest nie dianjurkan oleh Cik Wawa...
Jadi kalu kawan2 nak join bersama-sama dengan yana..
Jom klik banner kat bawah ye...



Syarat2 untuk contest nie:


♥Follow blog Cik Wawa
♥Like fanpage INI
♥Join group INI untuk keterangan lanjut
♥Buat 1 entry bertajuk 'Contest I've Got Da Bez Blog By Wawa' dan letakkan banner diatas didalam entry tersebut
♥URL seperti ini ( blogsayacun.blogspot.com ) tidak akan diterima, sila bagi URL entry anda dan letakkan URL anda di tapak komen blog ini

Syarat untuk menang contest pulak yang yana perlu penuhi:

♥Blog mesti kemas (✓)
♥Blog mesti ringan (✓)
♥Pastikan segala benda atau button di blog anda berfungsi (✓)

Tarikh Tutup:
14 Jan 2012

Pemenang Diumumkan:
21 Jan 2012

Jadi apa tunggu lagi 
Jom join contest ini bersama...

Wassalam..

"Mega Giveaway By Cik Bunny"

Assalamualaikum w.b.t

Yana nak join GA nie pulak...
Masa yana blogwakling td yana jumpa entri pasal GA Cik Bunny nie

Apa lg yana terus je taip entri tentang GA nie....
Kalau kawan2 yang lain nak join jom klik banner kat bawah ye...


Ok nie pulak Link Sponsor Untuk GA Cik Bunny nie...

Pertama sekali mesti lah Cik Bunny sendiri

Kedua pulak

Ketiga pulak

Kaempat pulak

Kelima pulak

Keenam pulak

Last sekali

Senarai sponsor dah ada kat entri
Like n Follow pun dah..

Jadi kalu kawan2 nak join jom lah..

Yana tag kawan2 blog yana semua ye..
Siapa2 yang baca n singgah kat entri yana nie...

ok wassalam....

''1st GiveAway Little Dream's Life''

Assalamualaikum w.b.t..

Hari ini yana nak join GA nie...kalau kawan nak join jom klik banner kat bawah ye...

Lps tu ikuti lah syarat2 yang diberi oleh Mrs. Yanie


GA nie sempena Ulang Tahun Perkahwinan Mrs.Yanie 

Yana ada ucapan buat Mrs. Yanie...

Yana doakan semoga berbahagia selalu sehingga ke anak cucu...Amin


Love quote Buat Mrs. Yanie

ok tu je...ramai2 lah kita memeriah kn suasana...

Wassalam...

Saturday, 17 December 2011

Segmen CP | Jom Jadi Kawan!

Assalamualaikum....

Malam nie Yana nak join Segmen dari Cik Purple..

Kalau kawan2 nak join jom klik banner kat bawah...

Ok tu je...hope adalah yang sudi jadi kawan Yana...
wassalam...

Almira Alwani Berubah Wajah...New Look...

Assalamualaikum...

Hari nie Blog yana Almira Alwani telah berubah wajah...
Happy sgt...
Template ini dihasilkan Oleh Wan Hazel...
Haritu yana ada ikut segmen yang dianjurkan oleh Wan Hazel...Yana menang n blog yana kena edit...
Terima kasih Wan...Yana suke sangat...heheh
Mari kita tengok Template yang telah Wan editkan untuk Yana...

Credit To Wan Hazel 
Ok lah ini saje yang yana nak kongsikan hari ini...sekarang yana tengah susun atur blog yana nie....
Kalau kawan2 nak tempah template n header kat Wan boleh lah hubungi die kat SINI

oklah...
Wassalam

Wednesday, 14 December 2011

BUAH DABAI (Sarawak Fruits)

Assalamualaikum w.b.t

Ok malam ini yana nak kongsikan sedikit info tentang BUAH DABAI....
Ok kalau nak tahu buah dabai nie makanan kesukaan yana...heheh...bila tiba je musim buah nie yana akan g pasar untuk membeli....
Buah nie akan dijual bila musim durian tiba...kadang kala ianya pun ada bila musim buah-buahan tempatan dijual...
Mengikut sumber yang tak sahih, buah dabai hanya boleh didapati di negeri Sarawak dan Brunei sahaja. 
Dalam bahasa saintifik, buah ini dipanggil sebagai Canarium odontophyllum. 
Bagi yang tidak biasa, buahnya tidak boleh dimakan begitu sahaja. Sebaliknya, ada cara tertentu untuk membolehkan ia enak dimakan. Ketika buah dabai masih muda, ia kelihatan putih pada luarannya dan kemudian bertukar menjadi hitam apabila ia sudah masak. Isinya pula berwarna kuning. Bijinya pula berbentuk seperti bola ragbi tetapi bersegi tiga. jom kita tengok gambar buah tersebut...

Ihsan Google: Buah Dabai

Ihsan Google: Bentuk biji buah dabai seperti bola ragbi


Cara memakan buah nie...kita mesti cuci dan rendamkan buah nie dengan air suam selama 10 atau 15 minit...bila isi buah sudah lembut....buangkan air tadi dan taburkan sedikit garam... Buah nie sedap kalau dimakan dengan nasi panas....Sedap...
Buah nie juga boleh dibuah budu....Buah nie juga boleh dicampurkan dalam nasi goreng...Nasi goreng tu dikenali sebagai Nasi Goreng Dabai....

Ihsan google: Contoh nasi goreng dabai
Kalau kawan2 g sarawak...bila tengok kat menu restoren ada Nasi goreng dabai...cubalah rasa...sedap...bagi yana lah...heheh...sebab lidah kite tak sama kdg2...ada yang rasa sedap ada yang rase tak sedap heheh...

Resepi Nasi Goreng Dabai



BAHAN-BAHAN:

1 pinggan nasi putih

Buah dabai (rendam dengan garam)

1 biji telur

Sedikit minyak masak

2 sudu besar sos tiram

Sedikit bawang goreng

2 ulas bawang putih

Garam secukup rasa




CARA MENYEDIAKAN:

1) Tumiskan bawang putih. Kemudian masukkan sos tiram dan telur. Kacau rata.

2) Masukkan nasi putih dan buah dabai.

3) Masukkan garam dan bawang goreng.

4) Kacau dan hidangkan.


Ok lah itu saja perkongsian yana malam nie...
Entri nie yana buat khas untuk Cik Azhafizah sebab nak tahu buah dabai tu macam mane ...heheh....Hope cik Azhafizah sudi membaca heheh...

ok selamat membaca...

Wassalam



Tuesday, 13 December 2011

"Segmen : Satu Malaysia by Azhafizah.com"

Assalamualaikum w.b.t....

Malam nie yana nak join Segmen 1 Malaysia...heheh

Klu kawan2 nak join jom klik banner kat bawah ye...



Tempat tinggal sekarang: Bintulu, Sarawak

Makanan famous di tempat tinggal sekarang: Buah Dabai

Tempat Best untuk di lawati di situ: Taman Tumbina dan Taman Negara Similajau

Review Khas Follower ke-200...

Assalamualaikum w.b.t...

Di malam hujan yang lebat nie yana nak review tentang Follower yana yang ke-200 hehehhe... Dalam masa 6 bulan 2 minggu 4 hari yana punye follower baru sampai angka 200 heheheh...Dah lama yana ada niat dihati nak buat review untuk follower yang ke-200...Lama gak yana tunggu...heheh akhirnya muncul jugak follower yang bertuah tu heheh...

Ok kalu rakan2 nak tahu follower yana yang ke-200 siape jom tgk gambar print screen yang yana ambik ptg td....hehhhe

Jom kita lihat siapa follower yana yang bertuah yang akan yana review pada malam ini...

Follower ke-200

Heheh...nampak tak gambar kucing tu....ini lah follower yana yang ke-200...heheh...Folower yana ini 
Suadara Mohamad Hanafi....TERIMA KASIH ye sbb sudi jadi follower yana...

Die nie minat kucing agak nye...sbb die letak muka kucing yang tengah senyum untuk profile picture die...
kat blog die pun letak gambar kucing kat hader die...jom kita jelajah blog die sekejap...

Hanafi's Journey
Blog die nie warna putih berlatar belakang warna hitam dan oren...blog die mudah je di loading...blog nie look simple je...yana suka tgk...heheheh...Die gak ada facebook community page....Jadi kalau ada diantara rakan2 yang ingin megenali saudara Mohamad Hanafi lebih lanjut boleh lah ke page die...

 Hampir lupa lak yana ....Nama blog saudara Mohamad Hanafi ialah Hanafi's Journey.. Kat blog die jugak ada tutorial untuk blog...heheheh....tagline blog die ialah
LIVE, LOVE, LEARN LAUGH

Ok lah kawan2 ini saje yang yana dapat review dari blog follower yana yang ke-200...
Kalau ada silap dan salah dalam riview ini harap dimaafkan ye...

So Saudara Mohamad Hanafi terima kasih sekali lagi sebab sudi follow blog yana yang tak seberapa ini...semoga kita dapat bertukar-tukar pandangan dan pendapat dalam dunia blogger ini....

Bagi Follower yana yang lain terima kasih yana ucapkan sebab follow yana....insyallah ada rezeki... yana akan buat GA untuk semua...Hope anda semua sudi join nnt....

Jadi Kalau ada siapa2 yang nak sponsor hadiah untuk GA yana nanti boleh lah email yana ye...heheheh...untuk memeriahkan lagui suasana nanti...

ok wassalam...




Thursday, 8 December 2011

''Segmen up follower dengan sepantas kilat''

Assalamualaikum...w.b.t

Jom memeriahkan segmen up follower....
Klu nak join klik banner kat bawah k....
Selamat mencuba..heheh

' BELOM COBA, BELOM TAW ! 


TOTE BOUTIQUE GIVEAWAY

Assalamualaikum...w.b.t

Ok masa blogwalking td yana jumpa entry nie...
Jadi yana teringin nak join...
Jadi klu kawan2 gak nak join jom klik banner kat bawah ye...



Tarikh tutup: 4 Jan 2012

Today is Happy day!!!!

Assalamualaikum...w.b.t...



Hari ini yana happy sgt sebab Ayah yana dah sembuh....Walau pun tak sepenuhnya....Biasalahkan penyakit org dah berumur....sekejap sihat sekejap sakit...Tapi yana happy sebab ayah yana dah boleh keluar wad...Insyallah dengan izin allah, ayah yana akan sembuh sikit demi sikit...jadi hari ini yana nak blog walking kat blog2 kawan2...jadi tunggu yana datang ye....heheheh...tu pun klu yana sempat terjah semua...heheh

ok

wassalam...

Tuesday, 6 December 2011

Malam ke-4 ku dihospital

Assalamualaikum semua...

Ok kali ini yana berblog nie kat hospital....hhehheh...Sebenar nye bukan yana yang sakit tapi ayah yana yang sakit....die masuk wad malam ahad yang lalu.....jadi yana n emak yang temankan ayah kat cne....malam nie je yana boleh berblog sbb line celcom ok sikit heheh....malam semalam ada gak online tapi line ciput je tu pun kena refresh dua tiga kali....Malam nie ayah yana kena puasa sbb esok die kena teropong perut....perut pun orang blh teropong sekarang nie amat lah canggihkn....ok lah yana pun tak boleh lama sgt online nie sbb nak bgn awal esok....ok lah...ada masa mlm esok yana online balik...Hope ayah yana sihat n sembuh dengan cepat...amin

ok babai semua...

wassalam...

Saturday, 3 December 2011

GENG fiQ'Ra....yeah...yeah dapat kad..

Assalamualaikum...w.b.t

Ok hari nie yana nak kongsikan sesuatu untuk kawan2 semua....

Tadi yana br je dapat satu berita dari saudari fiQ'Ra pancake tentang Geng fiQ'Ra heheheh...

Yana dapat Blogger Kad dari Saudari fiQ'Ra...hehehh


Blogger Kad nie dibuat khas untuk Geng fiQ'Ra 

Jadi klu kawan2 nak join jom gak klik link banner kat bawah ye...


P/s: Buat Saudari fiQ'Ra terima kasih blogger kad yana akan letakkan kat blog Bidadari.....

Contest menangi Template dari Wan Hazel (03 Dec - 10 Dec 2011)

Assalamualikum....w.b.t

Ok hari ini yana mulakan dengan join Contest dari Wan Hazel.

Contest Menangi Template...Yana pernah baru2 nie tempah template dari Wan Hazel untuk blog baru yana.... cantik heheheh leh tgk n KLIK SINI


Syarat-syarat yang Wan letak senang je....Jadi klu kawan2 nak join jom klik banner kat bawah tu...


Yana nak tag 2 org rakan

Wednesday, 30 November 2011

Giveaway From Korea & Sydney

Assalamualaikum...

Wah best pulak rasa klu dpt barang dari Korea dan Sydney...Tak pernah g sane dpt barang dari sane pun jadilah boleh buat kenangan kan...

klu kawan2 nak jom klik banner kat bawah ye...mane lah tau tuah badan kan...heheheh



Tarikh tutup > 25 dec 2011 jom apa tunggu lagi...

Jom join BLOGLIST nurulAuni tahun 2011

Assalamualaikum...w.b.t...

Yana nak join bloglist Nurul Auni..

Jadi klu kawan2 pun nak join bloglist saudari Auni...klik je banner kat bawah ye...

GIVEAWAY 11 DAYS

Assalamualaikum w.b.t...

Hari nie yana nak join GA nie....
Nie GA dari Nanakimie...
Sempena Ulang tahun ke-tiga die orang dan besday blog Nanakimie....
Ok ucapan yana untuk Nana dan Kimie...
semoga berbahagia selalu...
jaga lah hubungan dengan kepercayaan dan kejujuran....
semoga ianya kelak abadi...amin

Ucapan buat blog Nanakimie semoga sukses selalu...

Tuesday, 29 November 2011

"2nd GiveAway dak Vida's"

Assalamualaikum w.b.t....

Hari ini yana nak join GA nie...Nie First time yana join GA dari Cik Ca_sha la Vida's nie hehhehe...

Jadi klu kawan-kawan nak join jom klik banner kat bawah ye...


Yana nak ajak seorg rakan blog yana join GA nie....

Tag:

Hope CP sudi join same2 dgn yana...